Back to top

PRESS In

Delphi Economic Forum II: March 2-5, 2017

Δελτίο Τύπου 2ο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών Η καινοτομία εφαλτήριο της ανάπτυξης

Το μεγάλο ζητούμενο της ανάπτυξης με εφαλτήριο την καινοτομία απασχόλησε τους ομιλητές του πάνελ «Innovation for growth: Strategies for creating value» κατά τη δεύτερη ημέρα του 2ου οικονομικού φόρουμ των Δελφών.

Στην μεγάλη γκάμα των δυνατοτήτων της χώρας αναφέρθηκε από πλευράς του ο Mark Minevich, Ιδρυτής του Going Global Venturesm της Νέας Υόρκης, τονίζοντας πως πρέπει να εστιάσουμε στον σωστό τύπο καινοτομίας. Με την εμπειρία του σε κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου αναφέρθηκε στις σύγχρονες και μελλοντικές επιχειρηματικές τάσεις, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τις εταιρείες Unicorns (μονόκερους) ως επιχειρήσεις του μέλλοντος που αλλάζουν επιχειρηματικό τοπίο αμερικανικού εδάφους, αλλά και τις εξαγορές ιδιωτικών εταιρειών διαφορετικών κλάδων από τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως, για παράδειγμα, η Google. Όπως διευκρίνισε μάλιστα, υπάρχουν διάφοροι τύποι καινοτομίας στον σημερινό κόσμο, και το ουσιώδες στην περίπτωση της Ελλάδας είναι αρχικά να δει που θέλει να τοποθετηθεί».

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσει στο κοινό τον τρόπο με τον οποίον μια νεοφυής επιχείρηση μπορεί να γίνει μέλος αυτού του περίφημου κλαμπ των μονόκερων που έχει δημιουργήσει πλούτο 126 δισ. δολαρίων, υπογράμμισε την ύπαρξη οράματος, το «να θέλει κανείς να αλλάξει τον κόσμο, όπως για παράδειγμα ο Elon Musk με το ηλεκτρικό αυτοκίνητο».

Στο σημαντικό ανθρώπινο κεφάλαιο της χώρας μας αναφέρθηκε από πλευράς του, ο κ. Πηλίτσης Λουκάς, ιδρυτής εταίρος του Anchorstone Partners, τονίζοντας την εξαιρετική κατάταξη της χώρας στο Davos, όπου κατέλαβε την 6η θέση παγκοσμίως για το ανθρώπινο δυναμικό της. Επιπλέον, ανέφερε πως είναι καιρός να δούμε την θετική όψη των δεδομένων ακόμα και στην μεγάλη πληγή της χώρας που ακούει στο όνομα Brain Drain. «Θα μπορούσαμε να το δούμε σαν ευκαιρία για τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού δικτύου εκτός Ελλάδος το οποίο θα επικοινωνεί και θα συνδιαλλάσσεται με όσους έχουν μείνει στη χώρα».

Τα βήματα που πρέπει να κάνει η χώρα μας για να αλλάξει το αρνητικό κλίμα των τελευταίων ετών αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας, Harris Pastides. Φέρνοντας ως παράδειγμα την Ινδία, το Ισραήλ και την Ιρλανδία, χώρες που δεν αποτελούν παγκόσμιο πρότυπο αλλά κατάφεραν να καταγράψουν μεγάλη πρόοδο τον τελευταίο καιρό ο κ. Pastides ανέφερε στοχευμένες λύσεις όπως η έμφαση στο STEM (επιστήμη, τεχνολογία μηχανική και μαθηματικά), η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα και φυσικά η δημιουργία κινήτρων για προσέλκυση επενδύσεων όπως σταθερή φορολογία και λιγότερη γραφειοκρατία Σαν εναλλακτικό τρόπο χρηματοδότησης πρότεινε η Ελλάδα να αρχίσει να  μοχλεύει κεφάλαια από την κοινότητα του εξωτερικού. Τέλος ανέφερε πως «είναι καιρός τα ελληνικά πανεπιστήμια να πάψουν να φοβούνται τον ιδιωτικό τομέα και να σταματήσουν να στηρίζονται αποκλειστικά στο κράτος».

Στην σωστή στόχευση επικεντρώθηκε από πλευράς του ο επιχειρηματίας Δρ. Λάμπης Τασάκος, ιδρυτής της  Inos Automationssoftware υποδεικνύοντας ως ουσιώδες το να μπορεί ο επιχειρηματίας να κατανοεί τις αγορές, αφού αυτές αποτελούν τον μοχλό ανάπτυξης ενώ συμπλήρωσε πως η κατανόησή τους αποτελεί τον μοναδικό τρόπο για να αντιμετωπιστεί η ανισότητα της χρηματοδότησης ανά τον κόσμο. Παράλληλα εξήρε και ο κ. Τασάκος το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και τις δυνατότητές του υποδεικνύοντας ως απαραίτητη την ανταλλαγή ιδεών μεταξύ των ώριμων αγορών του εξωτερικού και αυτών της Ελλάδας.

Στην ίδια την φύση της καινοτομίας αναφέρθηκε ο κ. Eric Parks, Digital & Innovation Director της Tempo-OMD. Όπως εξήγησε «η καινοτομία θυμίζει το χάος του Pollock αφού χρειάζεται εκτός από ταλέντο και προγραμματισμό, έχει πολλές προσεγγίσεις και ανά περιπτώσεις προκαλεί τρόμο αφού κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθούν τα σύγχρονα επιτεύγματά της, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη».

 Πέρα από την κατανόηση της φύσης της, βέβαια, προϋπόθεση για την ανάπτυξη, όπως σημείωσε ο κ. Parks, είναι η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών όπως για παράδειγμα το σταθερό φορολογικό σύστημα και η αμερόληπτη λειτουργία της δικαιοσύνης ενώ ενισχυτική θα ήταν και η αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που προσφέρει η παγκοσμιοποίηση

 Ωστόσο, κατά την διάρκεια της συζήτησης επισημάνθηκε ως επιτακτική ανάγκη των ημερών η αλλαγή της κρατικοδίαιτης ελληνικής νοοτροπίας, με τους ομιλητές να τονίζουν πως πρέπει να πάψουμε να στηριζόμαστε τόσο στο κράτος και να αναζητήσουμε νέους τρόπους χρηματοδότησης.

Τέλος, όσον αφορά στο μοντέλο που θα λειτουργούσε στην περίπτωση της χώρας μας, ξεκαθαρίστηκε από τους ομιλητές πως τo outsourcing ανήκει στο παρελθόν και πως πρέπει να βρεθούν νέες λύσεις ώστε να γίνει η Ελλάδα μαγνήτης και να αποτελέσει το οικοσύστημα που θα προσελκύσει τον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο.

Deltio Typou
Image