Back to top

PRESS In

Delphi Economic Forum II: March 2-5, 2017

Πώς θα επιτευχθεί η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή

Στην ψηφιοποίηση και τους τρόπους με τους οποίους θα επιτευχθεί η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή αναφέρθηκαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Microsoft Hellas Πέγκυ Αντωνάκου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου 24Media Σταύρος Δρακουλαράκος, ο CIO & Services του ομίλου Interamerican και πρόεδρος Helllenic CIO Forum Ξενοφών Λιαπάκης, ο ιδρυτής της Going Global Ventures (Νέα Υόρκη) και επιχειρησιακός εταίρος GVA Capital Mark Minevich, ο Γενικός Διευθυντής και Group Chief Digital & Technology Office του ομίλου Eurobank Σωτήρης Συρμακέζης, ο Country Manager της Google για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) Αναστάσιος Τζήκας, ο Σύμβουλος επιχειρήσεων Ανδρέας Δρυμιώτης και ο Πρέσβης της Εσθονίας στην Ελλάδα Margus Rava.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς τόνισε ότι ο κλάδος των νέων τεχνολογιών είναι η ατμομηχανή της νέας ανάπτυξης που έχει ανάγκη η Ελλάδα, καθώς έχει τη δυνατότητα, με τις κατάλληλες πολιτικές, να καταστήσει την κοινωνία και την οικονομία πιο ανοιχτή και δικαιότερη. Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε την κατάθεση στη Βουλή νομοσχεδίου για τα υψύρριθμα δίκτυα, το οποίο θα προβλέπει πως όποιος ανοίγει δίκτυο, θα πρέπει να αφήνει χώρο και για τη διέλευση οπτικών ινών.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος Microsoft Hellas Πέγκυ Αντωνάκου σημείωσε ότι η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι εταιρίες συναλλάσσονται με τους πελάτες τους ή ενός κράτους με τους πολίτες. Ανέφερε ότι οι επιχειρήσεις, οι οποίες είναι «digital masters» εμφανίζουν, σταθερά, καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με τους ανταγωνιστές τους.

Τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργήσουμε όραμα σχετικά με το τί θέλουμε να πετύχουμε, δημιουργώντας την ψηφιακή διακυβέρνηση.

O διευθύνων σύμβουλος του ομίλου 24Media Σταύρος Δρακουλαράκος σημείωσε ότι η επικοινωνία των αλλαγών, που επιφέρει ο ψηφιακός μετασχηματισμός, όπως και η εφαρμογή τους αποτελούν βασικές συνιστώσες στη «νέα εποχή».

Ο CIO & Services του ομίλου Interamerican και πρόεδρος Helllenic CIO Forum Ξενοφών Λιαπάκης αναφερόμενος στο μοντέλο μετάβασης στην ψηφιακή εποχή που υιοθέτησε η Interamerican σημείωσε πως αφετηρία υπήρξε η διαπίστωση ότι η τεχνολογία θα διαδραμάτιζε σπουδαίο ρόλο.

«Κατανοήσαμε ότι το ψηφιακό αποτελεί κουλτούρα που θα πρέπει να περάσει στο DNA της εταιρείας. Αποτέλεσμα; Το Anytime αποτέλεσε την πρώτη «direct» ασφάλιση στην Ελλάδα» ανέφερε.

Ο ιδρυτής της Going Global Ventures (Νέα Υόρκη) και επιχειρησιακός εταίρος GVA Capital Mark Minevichανέφερε ότι η μετάβαση στην ψηφιακή πολιτική θα αλλάξει τον κόσμο ενώ η παλιά μορφή της οικονομίας έχει «πεθάνει» .

Πρόσθεσε πως υπάρχουν τεράστιες ευκαιρίες στο πεδίο της τεχνητής νοημοσύνης και ότι πρέπει να εστιάσουμε στην εκπαίδευση, στην πρόσβαση στα δεδομένα και στην ασφάλεια μεταξύ των χωρών.

Ο Γενικός Διευθυντής και Group Chief Digital & Technology Office του ομίλου Eurobank Σωτήρης Συρμακέζης υπογράμμισε ότι στον πυρήνα του ψηφιακού μετασχηματισμού βρίσκεται η ραγδαία ανάπτυξη τεχνολογίας που στηρίζεται στην άφθονη υπολογιστή ισχύ που σχετίζεται με τον εκδημοκρατισμό της πληροφορίας. 

Ανέφερε ότι η γενιά των «Millennials» θα χρησιμοποιεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο τις νέες τεχνολογίες και τόνισε ότι για τον ψηφιακό μετασχηματισμό απαιτούνται τέσσερα βασικά στάδια, το business strategy, το digital strategy, το digital governance και την προσήλωση στην εφαρμογή.

Ο  country manager της Google για Ελλάδα, Κύπρο Μάλτα Γρηγόρης Ζαριφόπουλος ανέφερε ότι το ζήτημα της ψηφιακής μεταμόρφωσης αφορά τόσο τις επιχειρήσεις όσο και το κράτος.

«Η κουλτούρα της ψηφιακής μεταμόρφωσης πρέπει να έρθει από πάνω προς τα κάτω» τόνισε, εστιάζοντας στην ανάγκη για εκπαίδευση στις ψηφιακές δεξιότητες. Ειδάλλως, όπως είπε, περίπου 800.000 θέσεις εργασίας θα πρέπει να καλυφθούν με προσωπικό εκτός Ευρώπης.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ) Αναστάσιος Τζήκας υπογράμμισε ότι έχει γίνει πολύ μικρή πρόοδος σχετικά με την εξωστρέφεια στον κλάδο της Πληροφορικής. Και αυτό επειδή η χώρα «ποτέ δεν έβαλε στο κάδρο την Πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες, με τη στρατηγική να είναι διαχρονικά απούσα».

Έκανε λόγο για την αναγκαιότητα ενός τεχνολογικού σοκ που θα πρέπει να υποστεί η Ελλάδα.

Ο Σύμβουλος επιχειρήσεων Ανδρέας Δρυμιώτης σημείωσε ότι η ψηφιακή πολιτική αποτελεί ένα μακροχρόνιο έργο, ενώ η Εσθονία κατάφερε να υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο σύστημα ψηφιακής διακυβέρνησης, καθώς αυτό υπήρξε μονόδρομος για τον εκσυχρονισμό της μετά την πτώση του σιδηρούν παραπετάσματος.

Ο πρέσβης της Εσθονίας στην Ελλάδα Margus Ravaσημείωσε ότι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Εσθονία ξεκίνησε από τις τράπεζες, μέσω του web banking, επειδή το παλιό σύστημα κατέρρευσε. Έτσι, το σύστημα ταυτοποίησης ανθρώπων επεκτάθηκε στις υπηρεσίες του κράτους. 

Deltio Typou
Anastasios Tzikas - Drakoularakos Stavros
Peggy Antonakou